SOSYAL BİLİMLER
Nedir?
Sosyal Bilimler Bölümü ortaokul seviyesinde; tarih ve coğrafya gibi dersler başta olmak üzere, toplum bilimleri olarak kabul ettiğimiz; sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, felsefe, ekonomi, hukuk gibi alanlardaki temel bilgileri müfredatına entegre ederek içerik oluşturan bir öğretim anlayışına sahiptir. Yürütülen ders içi ve ders dışı etkinliklerin pek çoğunda; toplum adına farkındalık yaratacak, öğrencilerin fikir yürütmesini ve sorgulamasını sağlayacak farklılaştırılmış çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Ortaokul Sosyal Bilimler bölümü; birey ve toplum arasındaki organik bağı anlamlandırabilen, toplum bilimlerine dair edindiği kazanımları günlük hayat pratikleri içerisine yerleştiren, farkındalık sahibi ve etkin öğrenciler mezun etmeyi hedeflemektedir.
Lisede ise Sosyal Bilimler Bölümü Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji, Din Kültürü ve Ahlak dersleri dışında öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği, Makro ve Mikro Ekonomi, Psikoloji, Liderlik ve Yönetim, Stratejik Düşünme, Girişimcilik , Gündelik Hayat Sosyolojisi, Karşılaştırmalı Devlet ve Politika , Kurgunun Gerçekliği gibi seçmeli dersleri de kapsamaktadır. Yürütülen ders içi ve ders dışı etkinliklerin tamamında bir yandan öğrencilerin siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda birikim sağlamalarına çalışılırken, diğer yandan toplum yaşamına yönelik ilkeli, dürüstlüğü benimseyen, iletişime açık, vatandaş olarak haklarını bilen ve sahip çıkan, eşitlik, özgürlük ve demokrasi ilkelerine bağlı, barışçıl, saygılı, doğayı ve ekolojik sistemi koruyan, toplumsal yaşamın gerekliliklerini fark eden bireyler olması amaçlanır.
Neden Önemlidir?
Sosyal Bilimleri kapsayan ders ve konularda öğrencilerin, geçmişten günümüze toplumların var olma, dünyayı algılama ve düşünme biçimlerini anlayabilmeleri; bu doğrultuda da günümüz dünyası ile karşılaştırma yapabilmeleri hedeflenir. Bu sayede öğrencilerin; bireysel varoluştan toplumsal var oluşa doğru bir farkındalık kazanmaları, bu farkındalığı ise hayat pratiklerine dönüştürmeleri beklenir.
Lisedeki branşlaşmayla birlikte, 9. sınıftan itibaren öğrencilerin Sosyal Bilimlerin farklı alanlarında siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşamın değişimlerinde belirleyici olan koşulları öğrenmesi, geçmişten bugüne insanoğlunun toplumsal ve düşünsel alanda nasıl bir evrimleşme süreci geçirdiğinin öğrenilmesi hedeflenir. Bu temel kazanımlar aynı zamanda bir genç olarak içinde yaşadığı dünya düzenini tanınmasını sağlar. Öğrencilerin Sosyal Bilimler derslerinde öğrendikleri, toplum yaşamının bir paydaşı olurken özgüvenli, toplumsal yaşama, çevresine ve doğaya dair değerlere sahip olan, koruyabilen bireylere dönüşümlerinde etkili olmaktadır.