Siyasi Rejim Olarak Demokrasi

Uygulama: Sınıfa “çocuklar sizce de en iyi yönetim biçimi demokrasi midir?” sorusu yöneltilir. “Neden?” diye sorulur öğrencilerin cevapları tahtaya yazılır. Sonra bu cevaplar tartışmaya açılır. “Sokrates Neden Demokrasiye Düşmandı” videosu izletilir ve Aristoteles’in demokrasiye ilişkin olası kaygıları üzerinde durulur. Demokrasi karşıtlığının dayanakları da öğrenciler tarafından sıralanır. Sonrasında sınıf üç gruba bölünerek demokrasinin yararlarını savunanlar ve ortaya çıkardığı sorunları önemseyenler arasında bir münazara düzenlenir. Üçüncü grup da bir jüri heyeti olarak gerçekleştirilen tartışmanın önemli argümanlarını ve bunların neden önemli olduklarını açıklayarak kendi sürecini kimin daha iyi savunduğuna ilişkin bir karar oluşturur.

11. Sınıf- Felsefe Dersi Siyaset Felsefesi konusu

17-18 (Lise 11. Sınıf)

80 dakika

Görsel ve makale

Toplumun demokrasi bilincini geliştirerek; öğrencilerin içinde yaşadıkları toplumun yönetilme süreçleri ile ilgili düşünmeye yönlendirmek.

Öğrencilerin toplumsal ön yargılar gereği üzerinde yeteri kadar düşünmedikleri kavramları gündeme getirerek onların bu konuda yeniden düşünmesini sağlamak.