II. Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler ve Yönetim Şekilleri
Uygulama: Öğrencilere “3 Lider 3 Rejim” adlı PDF dökümanı ödev olarak verilir. Öğrencilere 3 ayrı rejim-ideoloji ve 3 ayrı liderin ayrıntılı özelliklerini inceleyecekleri ve daha sonrasında bu şablonu dolduracakları söylenir. Edpuzzle, Khan Academy, Youtube vb. kaynaklar öğrencilerle paylaşılır. Bu kaynaklardan yararlanarak ve bireysel araştırmalarından yola çıkarak II. Dünya Savaşı’na giden süreçte bu rejimlerin sürece etkisi, özellikle Almanya ve İtalya’da ortaya çıkan rejimlerin izledikleri ırkçı ve saldırgan politikanın tüm dünyayı nasıl bir felakete sürüklediği üzerinde durulur. Ayrıca İtalya ve Almanya’da; demokrasi karşıtlarının iktidara geliş süreci üzerinden Faşizm ve Nazizim’in doğuş sürecini ve yönetimde her geçen gün artan totaliterleşmeyi görmeleri beklenir
Ne Zaman Kullanılabilir
Atatürk Ölümü ve Sonrası – II.Dünya Savaşı ve Türkiye
Yaş Düzeyi
8. Sınıf (13-14)
Süre
3 Ders
Malzemeler
Makale, Görseller, Video, Eğitim Platformları
İlgili Sosyal Duygusal Öğrenme Alanları
Bireysel araştırmalarına dayalı yazma çalışması yapmak, totaliterleşmenin insanlığa verdiği zararı içselleştirmek, toplumun demokrasi bilincini geliştirerek; öğrencileri içinde yaşadıkları toplumun yönetim süreçleri ile ilgili düşünmeye yönlendirmek.
Amaç
Dünya Savaşı öncesinde ortaya çıkan demokrasi karşıtı, ırkçı ve saldırgan rejimlerin nasıl doğduğu, seçimle iş başına gelen yönetimlerin nasıl totaliterleştiğini fark ederek günümüz yönetim şekilleri arasında ki varsa bağlantıyı kurarak günümüzde de totaliterleşme üzerine düşünmelerini sağlamak.