GELİŞİM ODAKLILIK
Nedir?
Hayatımızı etkileyen en önemli etken düşünce tarzımızdır. Düşünme tarzını da ikiye ayırmak mümkün: sabit fikirliler ve gelişim odaklılar. Sabit fikirliler, öğrenme ve gelişmeye kapalı olurken gelişim odaklılar önlerine çıkan her fırsatı kendilerini geliştirmek için kullanırlar.
Gelişim odaklı anlayış, bireyin sahip olduğu yeteneklerinin geliştirilebilir olduğundan hareket etmektedir. Karşılaştığımız olayları ve durumları yorumlama becerisi ve tutum geliştirme üzerine kurulu bir anlayıştır. Gelişim odaklılık, başarı ya da başarısızlıkla karşılaştığımızda bunun bizim için ne ifade etmesi gerektiğini net bir şekilde tanımlar. Çünkü zeki olduğumuz için değil, doğru tutum geliştirdiğimiz için başarılı oluruz. Öte yandan başarısızlık da gelişim sürecinin bir parçasıdır. Önemli olan bundan ne öğrendiğimiz ve gelecekte böyle bir durumla karşılaştığımızda nasıl bir tutum sergileyeceğimizdir.
Gelişim Odaklı Düşünce yapısında kişinin kendine doğru sorular sorması önemlidir.
- Başarmak için nasıl ve ne kadar çaba göstermeliyim?
- Çaba göstermeme rağmen hedeflerime ulaşamazsam eksiğimi nasıl tamamlarım?
- İstediğim sonuca ulaşamazsam öğrendiklerimden faydalanarak yeniden nasıl başlarım?
Neden Önemlidir?
Gelişim odaklı zihinlere sahip kişiler eleştiriyi kabul etmeyi öğrenirler. Bu tutum onların deneyimlerden ders almalarına ve eksikliklerini geliştirmelerine yardımcı olacak stratejiler üretmelerine yardımcı olacaktır. Hata yapsalar bile, sıkı bir çalışma ile daha iyi olmanın bir yolunu bulabileceklerini bilirler.