Ortak Yaşantılar Farklı İhtiyaçlar

Uygulama:

Öğretmen bütün çocuklara aynı örnek olayı verir bu örnek olay; bir öğretmenin araştırma çalışmasında çocuğun yapamayacağını düşündüğü bir rolü vermesi olabilir.

Çocuklara aynı örnek olay verilmesinin ardından yere konan ihtiyaç ifadelerine odaklanılır.  İhtiyaç ifadeleri öğretmen tarafından belirlenip önceden hazırlanır.

Örnek ihtiyaçlar: Dayanışma, alan, topluluk, özgürlük, içtenlik, sessizlik, etkinlik, oyun, hava, yas tutma, yakınlık, dikkate alınmak, yaratıcılık, anlam, canlılık, barınma, sevgi, sorumluluk, denge, eğlenmek, güven, korunma…

Çocuklara örnek olaydaki karakterin yerine geçip; “Karakterin yerinde olsaydın hangi ihtiyacın karşılanır ya da karşılanmazdı?” diye sorulur. Çocuklardan yerdeki ifadelere dokunmadan bir ihtiyaç belirlemeleri istenir. Paylaşım zamanında aynı olayda bile hepimizde farklı bir ihtiyaçlarımızın karşılanabileceği gözlemlenebilir.

İlkokul, Ortaokul

35 dakika

Yapıştırıcı (öğretmen için), kâğıt, kalem

Empati, duyguları fark etme, ifade etme, problem çözme, kendilik ve öteki farkındalığı

Yaşantılarımız ortak olsa da ihtiyaçlarımızın farklı olabileceğini fark etmelerini sağlamak, çeşitliliğe karşı kapsayıcı bir yaklaşım ve dil geliştirebilmelerini desteklemek.