Öfkeyi Yoğurup Atma

Uygulama:

Öğrencilere aşağıdaki yönerge verilir:

“Kızgınlığı hayal gücümüzü kullanarak içimizden uzaklaştırmak da mümkündür. Şimdi sizinle bunu yapmanıza yardımcı olacak bir uygulama yapalım:

“Gözlerinizi kapayın. Rahat bir şekilde oturun. Size söylediklerimi yapmaya ve gözünüzde canlandırmaya çalışın. Size bazı sorular soracağım. Bu soruları içinizden cevaplamaya çalışın. Ben söyleyene kadar gözlerinizi açmayın.

Çok kızdığınız bir durumu hatırlayın. Ne olmuştu? Kızdığınızı vücudunuzun hangi sinyallerinden anladınız. Sık nefes mi alıyordunuz? Yoksa yüzünüze hiddetten  sıcak mı  basmıştı? Hala bu kızgınlığı yaşıyor musunuz?

Şimdi derin derin nefes alın. Nefesi burnunuzdan yavaşça alın. Ciğerlerinizi nefesle doldurun ve ağzınızdan yavaşça bırakın. Bir nefes daha alın.

Şimdi kızgınlığınızı bir eşya, biçim, şekil olarak hayal etmeye çalışın. Bu şekli ellerinize alın. Ellerinizde bir oyun hamuru gibi yoğurun, yumuşatın ve istediğiniz  bir şekle sokun.

Şimdi bu şekli mümkün olduğunca uzağa atın. Kızgınlığınızın  uzaklaşıp gitmesini seyredin.

Şimdi beşten bire kadar geri sayacağım. Sonra gözlerinizi açacaksınız. Beş…dört…üç…iki…bir. Şimdi hazır olduğunuzda gözlerinizi açabilirsiniz.”

Öğrenciler gönüllü olarak hayallerinde kızgınlığı ne olarak canlandırdıklarını ve hangi şekle sokarak uzağa fırlattıklarını paylaşırlar.

Eğer bunu başaramayıp, kızgınlığı ellerinde kalanlar olursa, bunu bir kağıda çizmeleri veya yazmaları istenir. Daha sonra kağıtlar buruşturulur ve bir basket potasına top atar gibi bu kağıtlar çöp sepetine atılır.

İlkokul, Ortaokul, Lise

30 dakika

Duygu yönetimi, bilinçli farkındalık

Öfke ile baş etme becerilerini geliştirmek