Konuşan Balonlar

Uygulama:

Öğrenciler ikili gruplara ayrılırlar. Biri bir kağıda bir çöpten çocuk çizer ve bu çocuğun üzerine  bir konuşma balonu çizer. Bu balonun içine üzüntü ifade eden bir cümle yazar. Örneğin : “Evimiz yıkıldı.”, “Kimse beni sevmiyor”, “Bazen benden istenilenleri yerine getirmeyi unutuyorum.” gibi.

Arkadaşı bu çöpten adamın karşısına başka bir çöpten adam ve üstüne bir konuşma balonu çizer. Bu balonun içine arkadaşını rahatlatacak, cesaretlendirecek bir cümle yazar. “Üzülme, çünkü…”, “Hepimiz bazen böyle hissediyoruz, ama…”, “Bu seni üzüyor olmalı, öte yandan…”gibi.

Öğrenciler isterlerse bu çöpten adamların üstüne başka balonlar çizerek  cesaretlendirici diyaloğu sürdürebilirler. Aynı çalışma birkaç öğrenciyle birden yapılabilir. Biri balonun içine üzgün bir cümle yazdığında diğerleri kendi çöpten adamlarının üstündeki balona cesaretlendirici sözleri sıra ile ya da  istedikleri zaman yazarlar.

Bu çalışma sözlü olarak da uygulanabilir.

Ortaokul, Lise

40 dakika

Kalem ve kağıt

Empati, problem çözme, duyguyu ifade etme

Öğrencilerin rahatlama becerilerini desteklemek, birbirlerine cesaret verici ve rahatlatıcı mesajlar verme becerilerini arttırmak.