Etkin Öğrenci Etkin Yurttaş Projesi

Etkin Öğrenci Etkin Yurttaş Projesi

Uygulama:

Gönüllü öğrenci ve öğretmenlerimizle gerçekleştirdiğimiz “Etkin Öğrenci Etkin Yurttaş” yaz okulu programımıza 2010 yılında Ağrı’da başladık. Yaz okulunu 2011 yılında Gaziantep, 2012 yılında Sinop, 2013 yılında Samsun, 2014 yılında Kars’ta gerçekleştirdik.

Öğrencilerimizin; eğitmen olarak görev aldığı, bilgi ve becerilerini paylaşma, yeni sosyal ilişkiler geliştirme, gittiğimiz bölgelerin doğal ve tarihi kültürel zenginliklerini tanıma, farklılıklarımızın bize kattığı zenginlikleri görme fırsatı bulduğu projemizi uluslararası boyuta taşıyarak Haziran 2015’de Kosovalı Türk öğrencilerinin en çok yer aldığı Kosova’nın Prizren kasabasında yer alan Çiryazi Kardeşler Okulu’na gittik.

3 hafta süren programda öğrencilerimiz buradaki akran öğrencilere insan hakları, yurttaşlık bilgisi ve eleştirel düşünme okumaları hakkında eğitimler verdi.

Bu proje ile gönüllülerimiz, Prizren’de yaşayan ve devlet okullarında okuyan ortaokul seviyesindeki öğrencilerin yaz tatili döneminde de eğitim yaşantısından kopmamalarını sağlamaya yardımcı oldu. Ayrıca hem öğrencilerimiz hem de katılımcı ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin  gelişimi ve insan hakları konusunda farkındalıklarının artmasını sağlayan proje ile gönüllü öğrencilerimiz ve Prizren’de bulunan katılımcı öğrenciler arasında kültürel bir  etkileşim sağlanmış oldu. Bu proje ile  öğrencilerimiz ayrıca bölgenin kültür mozaiğini tanıma fırsatı buldu.

Başarı ile tamamlanan proje sonunda gerçekleştirilen sertifika töreninde 100ü aşkın katılımcı öğrenci sertifikalarını alırken Kosova’lı konuşmacılar programdan memnuniyetlerini ifade ettiler.

    Ne Zaman Kullanılabilir

    Seyahat etmeye ve 2-3 haftalık konaklamalara imkan tanıması sebebiyle sömestr tatili ve yaz tatili dönemleri

    Yaş Düzeyi

    Lise

    Süre

    Süresiz

    İlgili Sosyal Duygusal Öğrenme Alanları

    Öz-farkındalık, toplumsal-farkındalık

    l

    Amaç

    Etkin Öğrenci, Etkin Yurttaş Projesi, uluslararası eğitimi teşvik eden bir toplum hizmeti projesidir. On yılı aşkın süredir devam eden projeye katılan öğrencilerimiz, eleştirel düşünme becerileri, insan hakları, sanat, spor ve İngilizceye odaklanan etkinlikler dahilinde Türkiye’deki ve yurtdışındaki dezavantajlı bölgelerdeki okulları ziyaret ederek öğrencileri bu alanlarda desteklemektedir.