Siz Ne Yaparsınız?

UygulamaÖğrencilere, benzerlikleri ve fikir ayrılıklarını keşfedecekleri bir alıştırmaya katılacaklarını açıklanır. Ardından öğrencilere aşağıdaki senaryo ve senaryo sonucu yapılan eylem okunur. Öğrencilerden, verilen senaryoda kahramanın eylemine katılıp katılmadıklarını açıklamaları ve fikirlerinin temelini belirtmeleri istenir. Öğrenciler senaryo okunduktan sonra fikirlerini üç ana başlığa göre (katılıyorum, katılmıyorum, emin değilim) not alırlar.

Senaryo: Okulda tuvalete girmeye çalıştığınızda, gözyaşları içindeki küçük bir öğrencinin içeride ağladığını gördünüz. Sizden yaşça büyük üç öğrenci önünüzü keserek tuvaleti kullanamayacağınızı söyledi ve tuvaletin kapılarını kapattı. Kapıyı kapatan yaşça büyük olan öğrenci size “İçeri girersen ve birine bir şey söylersen sıradaki sen olursunuz” dedi.

Eylem: Çocuklar sizden yaşça büyük olduğu için korkuyla oradan ayrılırsınız ve hiçbir şey söylemeden başka bir tuvalet aramaya girişirsiniz.

Senaryodan sonra sınıfın iki zıt köşesine katılıyorum ve katılmıyorum, ortadaki alana da emin değilim yazılı pankartlar asılır. Öğrencilerden verdikleri cevaplara göre belirtilen alanlara geçmeleri ve bu alanda arkadaşlarıyla tartışmaları istenir. Küçük grupla tartışma bittikten sonra öğrenciler yerlerine geçer ve sınıfça tartışma ortamı yaratılır.

Sosyal değerler, etik, zorbalık, çatışma çözümü konuları gündeme geldiğinde kullanılabilir.

İlkokul ve Ortaokul

20 dakika

Kağıt ve kalem

Öz-farkındalık, sosyal farkındalık, ilişki , becerileri, sorumlu karar verme

Problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirmek.